Späť na blog

Kľúčové kroky, ktoré je potrebné zvážiť pri budovaní vykurovacích systémov

29.04.2024

vykurovanie_a_chladenie_kapilarnymi_rohozami-840x560.jpg

Táto téma je velmi komplexná a preto by sme ju rozdelily do doch kategorii. Ta prava sa bude venovať vykurovacím  systémom odovzdavacím ako sú plošné systémy a radiatorové a tá druha bude v neskoršiom článku o tepelných zdrojoch. Je vám už známe z viacerých zdrojov že väčšina spotrebovanej energie v domacnostiach ide na vykurovanie. Vykurovanie má významny dosah nielen na váš rodiný rozpočet, ale aj na váš tepelný komfort. Pre znižovanie nákladov a zlepšovanie komfortu je nevyhnutné najprv zvážiť vaše tepelne potreby s dôrazom na efektivnosť. S cieľom pomôcť vám s touto dôležitou tématikou sme pripravili komplexný prehľad, ktorý vám pomôže vybrať správne vykurovanie pre váš domov.  

 

1.  Tepelná izolácia

Aj napriek tomu že dnešná legislativa si vyžaduje energetickú triedu A0 mnohí zákazníci zanevru na túto temu a snažia sa dosiahnuť tuto triedu rôznymi systémamy. No dostatočnou izolaciou znížime vstupné naklady na zdroj tepla alebo chladu. Správna tepelná izolácia domu je kľúčová nielen pre úsporu energie, ale aj pre pohodlné a zdravé prostredie vo vašej domácnosti. Tepelná izolácia je ako ochranný štít vášho domu proti extrémnym teplotám z vonku. Dobrá izolácia zabraňuje úniku tepla v zime a zabezpečuje, že v lete vaša domácnosť zostáva chladná. Tým sa dosahuje nielen pohodlie, ale aj výrazné úspory na účtoch za energie.

 

2.  Radiatorové kúrenie

Radiatorové kúrenie je tradičným a osvedčeným spôsobom vykurovania, ktorý využíva tepelné médium na distribúciu tepla do miestností. Tento systém funguje tak, že horúca voda alebo para cirkuluje cez radiátory umiestnené na stenách miestnosti. Teplo sa potom šíri vzduchom, čím zabezpečuje príjemnú teplotu v celej miestnosti. Radiátory sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a štýloch, čo umožňuje prispôsobiť ich dizajn podľa osobných preferencií a estetiky domova. Jednou z výhod radiatorového kúrenia je jeho schopnosť rýchlo zohriať miestnosť a ľahká regulácia teploty pomocou termostatu. Tento systém je tiež pomerne jednoduchý na inštaláciu a údržbu, čo z neho robí populárnu voľbu medzi majiteľmi domov. Aj keď radiatorové kúrenie môže mať nevýhody ako napríklad viditeľné radiátory a možné teplotné rozdiely v miestnostiach, stále zostáva spoľahlivým a efektívnym spôsobom vykurovania, ktorý poskytuje teplo a pohodlie počas chladných mesiacov.

 

3.  Podlahové kúrenie

Najpopularnejší spôsob vykurovania v súčasnosti, využíva veľkú plochu podlahy čo zaručuje rovnomerné vykurovanie celej miestnosti. Podlahové kúrenie vďaka svojej zotrvačnosti a akumulačnej schopnosti je vhodným systémom pre obnovitelne zdroje. Výhody tohto systemu sú: 

Rovnomerne vykurovanie: Podlahove kurenie rozprestiera teplo po celej miestnosti rovnomerne, čo vytvara priemne tepelne podmienky bez studenýh miest. 
Bezprašnosť: Vzhľadom k tomu, že podlahové kúrenie nevytvára prúdenie vzduchu ako radiatory, minimalizuje sa množstvo prachu. 
Úspora energie: Podlahové kúrenie potrebuje nižšiu teplotu vody ako radiatory, čo znižuje energetickú náročnosť. 
Tichá prevádzka: Podlahové kúrenie je tiché a nevýdava žiadne rušive zvuky. 
Estetický vzhľad: Bez viditelných topných telies. 
Flexibilnosť systému: Podlahové kúrenie je možne napojiť na akýkoľvek zdroj tepla. Čo však prinaša na viac oproti tradičným vykurovaním je že podlahou sa dá aj chladiť čo zabezpeči priemny tepelný konfort aj v letných mesiacoch.

Typy podlahového kúrenia

1.     Elektrické podlahové kúrenie: Tento systém využíva elektrické káble alebo fólie zabudované pod povrchom podlahy na vykurovanie. Je ideálny pre renovácie alebo prípady, kde nie je možné inštalovať iné typy podlahového kúrenia.

2.     Vodné podlahové kúrenie: V tomto type sa teplá voda cirkuluje cez potrubie zabudované pod podlahou. Vodné podlahové kúrenie môže byť pripojené k existujúcemu kotlu, tepelnému čerpadlu alebo slnečnej tepelnej sústave.

 

4.  Stropné chladenie/kúrenie

Stropné chladenie/kúrenie je inovatívne riešenie, ktoré sa stáva stále populárnejším v domácnostiach, hlavne v objektoch s prioritou chladenia. Tak ako aj podlahové kúrenie výužíva celú plochu. Výhodou tohto kúrenia/chladenia je neobmedzenosť pri podkladke podlahy alebo kobercov. Stropné chladenie/kúrenie sa dá zhotoviť viacerími spôsobmi. Podomietkovou inštalaciou, sádrokartonovými prefabrikatmi alebo betónovou masou budovy na akumuláciu tepelnej energie, čo umožňuje mimoriadne úsporne vykurovať aj chladiť. Vo svojom princípe je veľmi jednoduchou technológiou, vykurovacia alebo chladiaca voda cirkuluje v rúrkových registroch zabudovaných do masívnych betónových konštrukcií.

 

5.  Fancoil

Fancoily sú zariadenia, ktoré sú určené na vykurovanie a chladenie interiéru pomocou cirkulácie vody. Má totožný tvar ako klimatizacia. Tieto flexibilné a efektívne systémy poskytujú rýchle a presné regulácie teploty vo vašej domácnosti. Vhodná kombinácia je s podlahovým kúrením.

 

6.  Stenové vykurovanie/chladenie

Stenové vykurovanie kombinuje výhody podlahového vykurovania a stropného chladenia. Princíp je podobný ako pri podlahovom kurení, lenže tento systém je zabudovaný do stien. Stenové kúrenie tiež ponúka okamžitú reakciu na vaše potreby. S možnosťou rýchlej regulácie teploty môžete jednoducho prispôsobiť teplo podľa svojich preferencií, či už chcete zvýšiť teplotu v chladnom zimnom obdobi, alebo ju znížiť počas teplej letnej noci. Vyhrevná plocha je najväčšia v porovnaní s ostatnými systémami z čoho vyplývajú niekoľko výhod, aj nevýhod.

Výhody vykurovania v stene: úsporné výkurovanie, estetický dizajn, príjemný pocit tepla zo všetkých strán

Nevýhody vykurovania v stene: vyššie počiatočné náklady v porovnaní s ostatnými systémami, veľmi komplikované dodatočné zásahy, riziko poškodenia pri vrtaní do stien, nutnosť predvídania rozmiestnenia nabytku